Een film over de rol van spoorwegen in oorlogstijd: Van het vervoer van manschappen tot de slagkracht van groot spoorweggeschut, en van de inzet van hospitaaltreinen tot de deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De trein heeft de manier van oorlogvoering radicaal veranderd. Duurde de slag bij Waterloo in 1815 nog één dag en kostte het 50.000 levens, in de loopgraven bij Verdun in 1916 duurde de slag 10 maanden en vielen ruim tien keer zoveel slachtoffers. Dit was alleen mogelijk dankzij de continue aanvoer van nieuwe manschappen, voedsel en materieel per spoor. Veldslagen tussen vijandelijke legers konden daardoor veel langer duren, zich op meerdere fronten tegelijk afspelen en een veel grootschaliger karakter krijgen.


Aan de hand van unieke archiefbeelden vertelt de film 'Sporen naar het front' hoe treinen en spoorwegen zijn ingezet, en toont het indrukkende verhalen van personen die het hebben meegemaakt.


Scenario / regie / montage: Sanne Turkenburg


Klik hier voor de preview


Deze film werd gemaakt in opdracht van NostalgieNet in het kader van de tentoonstelling 'Sporen naar het front' die van 30 maart tot 1 september 2013 plaatsvindt in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De film is vertoond op NostalgieNet en uitgebracht op dvd.



Maart 2013


 



Videos
Preview 'Sporen naar het front'